Третю неділю Великого Посту називають ще Хрестопоклінною неділею, яка пригадує нам про символ нашого спасіння – Хрест Господній. У цей день співається особливий тропар: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо» і робиться земний поклін перед Животворчим Хрестом Господнім. Про Хрест Господній, як символ нашої переміни і нашого спасіння, розмірковує священник Військового храму Стрітення Господнього, капелан Військово-медичного клінічного центру Західного регіону отець Мирон Горбовий:

«У Хрестопоклінну неділю ми по-особливому спогадуємо страждання, які переніс Ісус Христос. У нашому житті ми також переживаємо різні страждання, які називаємо нашим хрестом. Нещодавно я прочитав інтерв’ю з бійцем Сашком Чалим, який у 2014 році дістав важкі поранення. Сашко втратив обидві ноги, але, не зважаючи на це, він залишався оптимістом. Він, знаходячись в палаті, продовжував підтримувати наших хлопців. Вони навіть влаштовували перегони на візках, за що їх дуже часто сварили медсестри. Так, хлопці залишалися сильними духом, вони вміли все це прийняти. Після протезування Сашко підтримував інших воїнів, допомагав їм адаптуватися. І цей хрест, який дав йому Господь, став для нього хрестом перемоги. Він взяв свій хрест, після чого допомагав нести його іншим воїнам, які теж зазнали травм. І тим самим цей хрест стає хрестом спасіння для інших.

Сьогодні Ісус Христос каже: «Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр.8,34). З любові до людини Господь помирає на хресті. Вдивляючись у приклад Ісуса Христа, розуміємо те, що Його любов була справжньою, адже Він вмів прощати. Тому і нам потрібно вміти взяти цей хрест і нести його. Сьогодні можемо згадати чимало зірок культури, які, можливо, не можуть проводити концертів, але, перебуваючи в Україні чи за кордоном, можуть організовувати благодійні вечори. Вони користають з того, що своїми руками, своїм голосом можуть підтримувати українців. Вони організовують благодійні вечори, благодійні заходи. Тому цей хрест, який дав нам Господь, відкриває для нас набагато більші цінності: співчуття, братерство, любов один до одного. Вміймо бачити те, що відкриває нам Господь. Він ніколи не зробить те, що може нам зашкодити. Бог робить те, що приносить нам користь і спасіння для нашої душі. Хто візьме свій Хрест, той принесе мир і спокій душі. Нехай Господь за наші старання і добрі справи дарує нам Царство Небесне».

Підготувала Юліана Лавриш