У Євангелії від Луки Ісус Христос говорить: «Любіть ворогів ваших, добро чиніте тим, які вас ненавидять» (Лк. 6, 27). Багато людей, які не є християнами, роблять закиди щодо того, що потрібно любити ворогів ваших, а не брати до рук зброю. Вони, напевно, вважають, що не варто воювати, коли на вас хтось нападає. Люди, які так вважають, точно не читали Євангеліє повністю, але якщо і читали, то тільки заради того, щоб використовувати цей уривок у своїх цілях. Ще до 2014 року я мав нагоду поспілкуватися з людьми, які називають себе християнами, але, насправді, такими не є, оскільки не визнають того, що Ісус Христос є Богом. Вони вважають, що не мають ніякого права брати до рук зброю. Якщо хтось нападає, то ти повинен сприйняти це, як таку Божу волю. Це, звісно, що є таким викривленням Євангелія, адже Ісус Христос, закликаючи любити ворогів ваших, говорить про необхідність вчиняти для них добро. Зробити добро людині, яка приходить до тебе з ненавистю, – це зупинити її. Вчинити добро – це не дати цій людині зробити ще більшого зла.

І це почуття гніву і ненависті, яке зароджується всередині нас, не повинно оволодіти нами. Запитаймо себе сьогодні: чи я дозволяю ненависті заволодіти своїм серцем? Так, я зупиняю ворога, я покликаний захистити того, на кого нападають. Таким чином ми стаємо захисниками своєї Батьківщини. Ми, як спільнота Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, дуже добре розуміємо, що означає допомагати нашим військовим, підтримувати їх. Ми маємо не дозволити ненависті і гніву опанувати своїм серцем. Адже коли ненависть закрадається у наше серце, то вона починає керувати нашими кроками, внаслідок чого ми не здатні бути далекоглядними. Всю своє енергію ми маємо направляти на щось добре: на молитву за наших захисників, на їхню підтримку, на любов до нашого краю. Ніколи не керуйтеся злістю і ненавистю, але живіть Любов’ю! Допоможи нам, Боже, стати свідками Твоєї Перемоги добра над злом, темряви над світлом! Веди нас, Господи, цією Хресною Дорогою, щоб і ми стали свідками Твого Воскресіння!

о. Роман Ментух, священник Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла