2 квітня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, відбулася Архиєрейська Літургія, яку очолив єпископ-помічник Донецького екзархату УГКЦ Владика Максим Рябуха у співслужінні духовенства храму.

У своїй духовній науці Владика Максим зосередив увагу на уривку із Євангелія від Марка, в якому Ісус Христос передбачає свою смерть.

«У сьогоднішньому євангельському уривку ми читаємо цікавий діалог між учнями і Ісусом Христом. Споглядаючи на своє життя, ми дійсно усвідомлюємо, що за нашими плечима вже є багато років, багато цікавого досвіду. Ми вже точно знаємо, що таке добре, а що таке погане. Ми, подібно до цих апостолів, які крокують з Христом, готові бути добрими порадниками для наших друзів. І цей пошук добра надихає всіх нас і провадить», – зазначив єпископ.

Але далі Ісус Христос зупиняє учнів і починає розповідати їм про те, що має статися з Ним. Христос починає розповідати про свої страждання, муки і смерть, але двоє апостолів, Яків та Іван, не дуже розуміють того, про що Він каже. Чому? Адже позаду них вже три роки спільного шляху, і, зважаючи на це, вони мали би все збагнути і всього навчитися.

«Апостоли і далі переконані у тому, що Христос є тим славетним царем, який возсяде на троні у Єрусалимі і упорядкує усі народи в світі. Вони ще не бачать цієї вічності і цього справжнього Царства Небесного, про яке так багато говорив Ісус Христос», – закцентував Преосвященніший Владика Максим Рябуха.

Архиєрей зосередив увагу всіх присутніх і на другій частині євангельського уривку, в якому йдеться про просьбу Якова та Івана, синів Заведея, яка стосувалася того, хто ж може сидіти праворуч і ліворуч Христа у Його славі.

«Роздумуючи про цю славу, до якої крокує Христос, вони не чують ані про страждання, ані про смерть, ані про Воскресіння. Апостоли продовжують думати про те, як сісти поруч з Христом, щоб допомагати Йому так, як це вони робили досі. Апостоли думають про те, що вже завтра вони зможуть возсісти на тому престолі слави Божої. Знаєте, насправді це говорить про велику правду нашого життя. Так, ми прожили вже багато років, пройшли багато років, але, не зважаючи на це, інколи почуваємося розгубленими у цьому Божому світі. Але, цікаво, що Бог ніколи не розчаровується у нас. І Христос, який бачить в учнях це нерозуміння, продовжує провадити їх і навчати», – наголосив Владика Максим Рябуха.

Архиєрей підкреслив, що сьогодні і ми маємо трішки переосмисли свій погляд на життя.

«Якщо ми вболіваємо за це Царство Боже, за цей Божий мир, тоді маємо не чекати завтра, але вже сьогодні почати жити згідно з волею Божою. Божа воля є надзвичайно простою – хто хоче бути першим, хай стане останнім. Нехай Господь кожному із нас допоможе пережити цей Великдень по-особливому. Нехай Господь кожному із нас допоможе побачити і торкнутися цього правдивого Божого миру і Божої перемоги», – додав єпископ.

Отець Тарас Михальчук, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, подякував Владиці Максимові за чудові триденні духовні науки.

«Преосвященніший Владико, три дні ми мали можливість бути разом з вами і ділитися цією живою вірою. Ви допомагаєте нам у особливий спосіб торкатися Ісуса. Для нас дуже знаково, що ці реколекції у часі війни провели саме ви», – наголосив отець Тарас.

Від імені духовенства і парафіян Гарнізонного храму отець Тарас Михальчук вручив Владиці Максимові пам’ятний подарунок – панагію.

«Кожного разу, коли будете її одягати, згадуйте про Гарнізонний храм та його парафіян, про тих добрих людей, які допомогли відновити цю святиню, які усіма силами підтримують захисників і захисниць нашої України», – додав на завершення отець Тарас.

Підготувала Юліана Лавриш

Фото – Арсен Тарнопольський